Archief van augustus, 2007

Myvatn

Auteur: Joris
31 augustus 2007

In Narfastadir blijven we in totaal drie nachten. Dit blijkt nodig, want er is nogal wat te zien hiervandaan. Gisteren de walvistocht vanuit Husavík, vandaag bekeken we het meer Myvatn, maar vooral de wandeltocht over Krafla, de Viti-krater en de mud-pots van Námafjall trok onze aandacht.

Krafla is in de jaren 70 nog 15 keer uitgebarsten. Vulcanologen verwachten dat Krafla ieder moment weer kan uitbarsten. Een gevarenbord begin jaren 80 trok zoveel toeristen dat ze het maar weggehaald hebben. Spannend om over zoveel zwart en nog steeds dampende grond te lopen. De omgeving is schitterend, overal om je heen zie je rookpluimen, ook van de mudpots en “stoomketels”.

Met nadruk: dit is geen regen of mist, maar komt regelrecht uit de (sissende) grond.

Bij Námafjall (ookwel Hverarönd) komt het kokende sulfurhoudende water omhoog met een temperatuur van 200 graden Celcius. Resulterend in nogal wat natuurgeweld. Mud-pots zoals hieronder, een grote oppervlakte door sulfur groengekleurde grond en “stoomketels”, zoals de onderste foto.

Overal om je heen… Oppassen dat we nergens in vallen.

Dit soort heuveltjes maken een enorm hissend geluid. Niet gek als je bedenkt dat continu stoom onder hoge druk omhoog wordt gestuwd. Hanke warmt zich op.

En probeert de weg te vinden.

De wandeling op Viti bleek vermoeiend voor Hanke. Er hing wat extra’s onder haar schoenen.

Korte update

Auteur: Joris
30 augustus 2007

Zowaar een internet-pc gevonden. Dus tijd voor een zeer korte update van onze reis.

Zaterdag de 25e waren we in Reykjavik, vandaaruit met de klok mee gestart aan onze tour rond IJsland. Vooral het schiereiland Snæfellsness is prachtig. Daar hebben we al een krater, vulkaan én gletscher beklommen cq. bewandeld én een walvistocht gemaakt vanuit Olafsvik.

Vandaag zijn we aangekomen in Narfastadir, vlakbij Myvatn. We hebben een tweede walvistocht gemaakt, ditmaal niet ten westen, maar ten noorden van IJsland: vanaf Husavik. We hadden al gespot Whitebeaked Dolphins en de Minke Whale, vandaag is daaraan toegevoegd de Pilot Whale.

Het is fantastisch hier. Het is wel slecht weer: veel regen en laaghangende bewolking, maar de omgeving is prachtig. Het is niet echt koud. Winterkleding niet nodig, maar wel winddichte kleding.

Morgen gaan we proberen boven de poolcirkel te komen met een klein chartervliegtuigje door naar Grimsey op en neer te vliegen. Of we gaan de vulkanisch actief zijnde zone rond Krafla bewandelen. Volgens vulkanologen staat het op springen, maar dat maakt het wel spannend.

Imme heeft nog nooit zoveel gelachen als in de afgelopen week.

Akureyri > Myvatn

Auteur: Joris
30 augustus 2007

Op weg naar het oosten kwamen we langs Godafoss, een enorme massa water afkomstig van Vatnajökull stort zich hier weer een paar meters naar beneden op weg naar de oceaan.

Vandaag zijn we aangekomen in Narfastadir, vlakbij Myvatn. We hebben een tweede walvistocht gemaakt, ditmaal niet ten westen, maar ten noorden van IJsland: vanaf Husavik. We hadden al gespot Whitebeaked Dolphins en de Minke Whale, vandaag is daaraan toegevoegd de Pilot Whale. Het bleek een barre tocht te zijn. Het woei (een beetje) en gecombineerd met de regen was de gevoelstemperatuur best laag. Zelden heeft Joris het zo koud gehad. Imme daarentegen was goed ingepakt en heeft een deel van de boottocht in het ruim doorgebracht met mamma.

In Narfastadir ontdekken Joris en Imme een spinnewiel en besluiten Doornroosje na te spelen.

Stadur > Akureyri

Auteur: Joris
29 augustus 2007

Vandaag rijden we via Laugarbakki, Blönduós en Varmahlíd over snelweg 1 naar Akureyri. Onderweg stoppen we bij Glaumbaer, een soort openluchtmuseum van een boerderij waarin de mensen niet al te lang geleden nog leefden. Klein, vochtig en donker, de mensen moeten het zwaar gehad hebben in hun in turf ingepakte hut.

In een klein restaurantje eten we weer een IJslandse specialiteit: taartjes en gebakjes. Ze weten hoe ze die moeten maken. En aan de IJslanders te zien weten ze ook wat ze ermee moeten doen.

Wat ons inmiddels ook is opgevallen na enkele honderden kilometers rijden, is dat ze overal golfcourts hebben. Op de gekste plekken vind je wel een paar holes.

Vandaag proberen we ook een vliegtuigje te charteren naar Grímsey, een eiland ten noorden van IJsland. Het ligt precies op de poolcirkel. Helaas is het toeristenseizoen afgelopen en wil niemand meer voor ons vliegen. Dan maar de botanische tuin bezoeken en uitgebreid lunchen. En een parkeerboete krijgen.

28 augustus 2007

Vandaag leert Imme piano spelen. Wat is interessanter: het speeltje op de piano of de toetsen?

Vanuit onze bed & breakfast Sudurbar vlakbij Grundarfjördur rijden we door naar Stykkishölmur. Hiervandaan maken we wederom een boottocht door de baai met zijn vele eilandjes en prachtige natuur. Halverwege de tocht wordt onderstaand metalen net overboord gegooid. Na 10 minuten over de bodem gesleept te zijn komt het weer gevuld boven. We krijgen verse zeester, zeeëgel en jacobschelpen te eten, terwijl de enorme krabben nog proberen te ontkomen.

Imme vindt het allemaal best en slaapt rustig verder.

Terwijl pappa verder ett.

Hanke geniet van de baai vanaf de vuurtoren van Stykkishölmur.

Een belangrijk deel van de dag zitten we in de auto naar Stadur onderin het Hrútafjördur. Dit vonden we niet erg na zo’n intense dag gisteren, bovendien was de omgeving schitterend. Het hotel echter was de minste van allemaal. Modern, goedkoop en we waren de enige gasten. We werden “gedwongen” in het tankstation aan de overkant te eten waar we konden kiezen uit vette hamburger BBQ en vette hamburger Deluxe. Snel slapen en morgen weer een mooie dag.

27 augustus 2007

De eerste “echte” vakantiedag, de zon scheen. Imme was al vroeg op, dus wij ook (later bleek dat iedere dag vroeg opstaan door Imme verwacht werd). De weg liep langs Eldborg, een oude krater, waar je op kon klimmen na een uurtje te wandelen.

IJsland is natuurlijk bekend om vele zaken, één daarvan zijn de IJslandse paarden, waar Imme op de tocht de krater op kennis mee maakt.

Bovenop de kraterrand bedacht Imme dat ze “nodig moest”, wij ook weer een ervaring rijker. Ook op de kraterrand hadden we een deja vu met onze schaduwen, ditmaal met Imme in ons midden.

Vandaag gaat de route verder over het schiereiland Snaefellsness, met op het uiterste puntje de enorme berg met gletsjer Snaefellsnessjökull. Via een moeilijk begaanbare Z-weg zijn we omhoog gereden om een stukje in de sneeuw te lopen.

Na de punt van het schiereiland komen we aan in Olafsvík, waar we 5 minuten voor vertrek aankomen om mee te kunnen op een Whale Watching boottocht. En jawel hoor: het is meteen raak. Overal Minke walvissen en witsnuit dolfijnen. Op onderstaande foto Imme met (de rug van) een Minke walvis.

Ondanks de ontspannen start van de dag beseffen we dat we razend veel hebben gedaan en gezien.

Reykjavik > Borgarnes

Auteur: Joris
26 augustus 2007

Zaterdag 25 augustus zijn we op een schappelijke tijd naar Schiphol gegaan. En aangezien IJsland geen zomer/wintertijd kent was het tijdverschil 2 uur (vroeger). De aankomsttijd was dus ook relaxed in de middag. We werden netjes opgehaald door een op ons wachtende taxi, waarna we met z’n drieën in de hotel”kroeg” zijn gaan zitten. Een bakje tortillachips heeft hier een nieuwe betekenis gekregen.

Vandaag hebben we de auto opgehaald bij het verhuurbedrijf om aan onze tocht te beginnen: met de klok mee bracht ons dat ten noorden van Reykjavik bij de eerste grote waterval: Glymur. Dit is met een hoogte van 198 meter de hoogste waterval van IJsland.

De wandeltocht was al meteen in de regen, maar wel spectaculair.

Helaas hebben we de waterval niet gehaald, omdat we over een smal en glad boomstammetje over een riviertje moesten. Niet het moment om met Imme te water te raken. Dus weer teruggegaan. Voor de goede kijker: op de foto kun je verderop in het dal links wel de waterdampwolk van de waterval zien.

Na een uitgebreide lunch in Borgarnes zijn we nog iets noordelijker gereden naar Ensku húsin, onze slaapplek voor de nacht. Ook hier een prachtige omgeving met veel stromend water en watervalletjes. Ondanks dat ons spartelende zalm was beloofd hebben we ze niet gezien.

Vroeg opstaan

Auteur: Joris
23 augustus 2007

Een aantal tandjes van Imme staan op springen… In haar bovenkaak is er inmiddels eentje door, maar nog twee andere zijn duidelijk door haar (dunne) tandvlees te zien. Gevolg is dat we de laatste dagen nogal vroeg (moeten) opstaan. Hieronder een foto om 6:30 uur, terwijl het voor ons normale opsta-tijd is valt Imme eindelijk in slaap.

Uit Frankrijk

Auteur: Joris
22 augustus 2007

Jaaa, opa en oma zijn weer terug uit Frankrijk. Dat is een groot verschil tussen Imme’s toen en nu. Ondanks dreigende éénkennigheid vindt Imme het wél heel leuk bij zowel oma als opa.

Tijmen Ravesteijn

Auteur: Joris
19 augustus 2007

Sinds 15 augustus hebben we een neefje: Tijmen.

Vandaag zijn we bij hem, mamma Christel en pappa Rahul in het Sophia Kinderziekenhuis geweest.

We zijn erg blij voor Christel en Rahul.

Aan tafel eten

Auteur: Joris
12 augustus 2007

Met haar nieuwe troon voelt Imme zich nogal machtig (aan tafel).

Tripp Trapp

Auteur: Joris
12 augustus 2007

Nadat we de wieg naar Rahul en Christel hebben gebracht was er weer plaats voor het volgende Imme-item: de Tripp Trapp stoel, zodat we met z’n allen aan tafel kunnen eten.

High Tea

Auteur: Joris
11 augustus 2007

Nadat de gedragstherapeut (voor Lucas) ons van zeer goede raad had voorzien over het afleren van niet-gesocialiseerd gedrag richting andere honden, zijn wij naar Clingendael ge(bak)fietst met een bak vol vers gebak en zelfgemaakte scones voor een high tea.

Ziekenhuis

Auteur: Joris
10 augustus 2007

Vanochtend een beetje nerveus voor het ziekenhuisbezoek. Maar, terwijl de zuster al met de spuit om Imme plaatselijk te verdoven in haar hand stond, concludeerde de oogarts dat het vuiltje al weg was. Misschien door het zalfje of misschien door alle tranen van gisteren. Het geschreeuw van gisteren is op een mooie tweede plaats (na de geboorte) gekomen.

Pleister op oog

Auteur: Joris
9 augustus 2007

Vanochtend heeft Imme haar “tweede” ziekenhuisbezoek afgelegd. Ditmaal niet om geboren te worden, maar omdat ze een corpus alienum (met andere woorden: vuiltje) in haar linker oog heeft. Wattenstaafjes hielpen niet, dus een zalfje om te weken is met veel moeite aangebracht. En om het op z’n plek te houden heeft Imme een mooie prinsessenpleister gekregen.

Mooie hoed

Auteur: Joris
4 augustus 2007

Biesbosch

Auteur: Joris
4 augustus 2007

Vandaag hebben we lekker gevaren in de Biesbosch. Samen met Dijkie en Sonja op een klein motorbootje gedobberd, gezwommen en genoten van veel zon, natuur én eten. Onder het motto “liever te veel dan te weinig” waren alleen de lekkerste producten meegenomen.

Lucas bleek ’s avonds toch een beetje zeeziek te zijn. Z’n welverdiende “brokken”maaltijd kwam er (conform naam) helaas meteen weer uit.

De Lach van Vandaag

Auteur: Joris
4 augustus 2007

De lach in de Biesbosch.

Zonnetje

Auteur: Joris
2 augustus 2007

Ons uitje in Alkmaar vandaag werd wat bekort, omdat de hondenuitlaatservice Lucas niet uit ons huis kon meenemen. Dus we moesten terug om Lucas “te bevrijden”.

Maar… dat opende nieuwe mogelijkheden: Clingendael. Lekker in het gras spelen.

Categorie

Archief