Asbyrgi


Vandaag hebben we een rondje gereden. Eerst naar het noorden, weer Husavik, om vervolgens naar het meest noordelijke punt te gaan waar we ooit geweest zijn: Máná in het noorden van Tjörnes. Op het “strand” van Lónsós pakken we een beetje pikzwart zand in voor Helen. Ons doel was Asbyrgi, een hoefijzervormige canyon. De eerste Vikingen dachten dat Sleipnir, het vliegende paard van Odin, hier één van zijn acht benen had neergezet.

De canyon is ontstaan na een enorme stortvloed van smeltwater na een vulkaanuitbarsting op Vatnajökull. Wij hebben er vooral erg mooi gewandeld: op het hoogliggende binnenste deel van het “hoefijzer”. Hieronder Hanke op het uitsterste puntje hiervan.

Een onverharde weg naar het zuiden bracht ons vervolgens bij drie watervallen, Hafragilsfoss, Dettifoss en Selfoss. Op de onderstaande foto is Dettifoss, de bekendste en makkelijkst te bereiken van de drie.

De dag was nog niet voorbij. Bij Myvatn is het complex Myvatn Nature Baths gebouwd. Hier kun je in het thermische sulfurhoudende water zwemmen. Het schijnt goed te zijn voor de gezondheid, maar vooral de ervaring van koude lucht buiten en heerlijk warm water om met z’n drieën in te zwemmen was bijzonder prettig. Het was natuurlijk even spannend met Imme aangezien ze geen luier kon dragen. Het ging daarbij niet zozeer om de mogelijk vrijkomende geur, want sulfur ruikt toch al naar rottende eieren, maar het zou wat lullig zijn als er een drolletje voorbij komt drijven.

De afstand van kleedkamer naar buitenwater moest door de koude buitenlucht en dat leek voor Imme bijna teveel te worden. In het zwembad echter was ze een gelukkig prinsesje.

Laat een comment achter


Categorie

Archief