Lögurinn


Na een dag van rijden gisteren, vandaag een dag van wandelen rond het meer Lögurinn. Aan het begin van het meer waterval Hengifoss. Mooie waterval, maar van dit soort zijn er nog veel meer. Wat zo interessant was: ten eerste de wandeling, maar ten tweede de rotsformaties. Veel basaltkolommen en duidelijk op de foto zichtbare rode aslagen waarop weer nieuwe lagen lava ontstaan. De rode kleur ontstaat door oxidatie en verbranding van de toplaag bij “verse/hete” lava.

Imme is op prachtige plekken geweest, verschoond en gevoed.

Aan de zuidzijde van het meer staat het grootste bos van IJsland. Alle 54 typen bomen zijn geplant, het bos zelf is nou niet zo schrikbarend groot volgens Nederlandse maatstaf, maar voor IJslanders is dit een belangrijke vakantiebestemming geworden. IJsland heeft vrijwel geen bomen meer, dit komt door de kleine ijstijd 2500 geleden met z’n terugtrekkende gletsjers en vervolgens de houtkap door de Vikingen zo’n 1000 jaar geleden.

Imme ontmoet wederom nieuwe diersoorten in Egistadir.

Tekst

Laat een comment achter


Categorie

Archief